Meer balans tussen je bedrijf en privé

Balans lijkt soms moeilijk te vinden wanneer je een eigen bedrijf hebt en ook nog een sociaal privéleven ernaast wilt hebben. Ben je de hele dag bezig met je bedrijf en slaap je er slecht door? Ben je vaak moe en heb je geen zin meer om nog andere dingen te doen? Dan kan dit invloed krijgen op jouw privéleven. Hieronder wat tips om meer balans te vinden.

Waarom is die balans belangrijk?

Een vraag die veel opduikt als het gaat om balans, luidt: Werk je om te leven of leef je om te werken? Hoewel het belangrijk is dat je plezier hebt in wat je doet, is er meer in het leven dan alleen maar werken. Bovendien is het ook niet goed voor je. Wanneer je te vaak en te lang doorwerkt, kun je oververmoeid raken. Dat kan leiden tot fouten of ongelukken. Je kan jezelf ook de vraag stellen: wanneer is het genoeg? Met je eigen bedrijf is je werk nooit af. Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaalt hoeveel je aankunt en wanneer je toe bent aan een onderbreking van jouw werkzaamheden.

Maak een weekplanning

Na een week lang werken, heb je vaak geen zin om in het weekend nog eens het complete huishouden te moeten doen. Plan doordeweeks naast je werkzaamheden een aantal klussen in die in huis gedaan moeten worden en zet dit ook in je agendaplanning. Door dit te verspreiden over de week, heb je niet veel tijd nodig en houd je in het weekend meer tijd over om de dingen te doen die jij graag wilt doen.

Maak tijd vrij voor ontspanning

Na hard werken is het tijd om te ontspannen. Om dit voor elkaar te krijgen, wil je je geen zorgen hoeven te maken over niet-afgeronde werkzaamheden. Plan een aantal taken per dag in die je ook die dag kan afronden. Of als je het niet kan afronden plan je de rest voor de volgende dag in zodat je niet in de avond nog gaat zitten malen. Zo heb je in de avond echt tijd en ruimte om je hoofd leeg te maken en te ontspannen.

Breng tijd door met familie en vrienden

Geniet van de mensen om je heen. Bezoek aan familie of vrienden schiet er snel bij in als je het druk hebt. Voor je het weet zijn er weer weken of maanden voorbij gevlogen, waarin je hen niet hebt gezien of gesproken. Spreek daarom in ieder geval één keer per week met iemand af. Dit zorgt ervoor dat je met iemand anders bezig kunt zijn, waardoor je aandacht wordt verlegd naar een ander onderwerp.

Baken je grenzen goed af

Het is verleidelijk om in de avond nog snel even je werkmail te checken. Voor je het weet ben je een uur verder en zit je weer in de werkmodus. Spreek daarom met jezelf goed af wanneer je tijd maakt voor je bedrijf en wanneer je tijd maakt voor jezelf. Je hebt immers ook tijd nodig om op te laden en even je hoofd vrij te maken zodat je de volgende dag weer met nieuwe energie aan je bedrijf kan werken.

Sta eerder op

Om te voorkomen dat je al gestrest met de dag begint, kan je eerder opstaan om zo rustig met je dag te starten. Zo voel je je de rest van de dag minder gehaast.

Merk je dat je ondanks de bovenstaande tips nog steeds tijd tekort hebt?

Dan is het tijd om taken te delegeren.

Neem contact met mij op, dan kunnen we samen kijken waar ik jou mee kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *